Organisatorische maatregelen bij brand zijn alle maatregelen die je kan treffen om te voorkomen dat er brand ontstaat, zich snel uitbreidt en rook zich snel ontwikkelt.
Belangrijk daarbij is:
De kans op brand kan worden verminderd door een aantal zaken structureel in taken en procedures vast te leggen. Daarbij kan je dan denken aan: orde en netheid, rookverbod, toezicht, onderhoud en ontruiming.
Ontstaat er toch een brand, dan moet de BHV goed op haar taak zijn voorbereid. Je bent hiertoe volgens de huidige Arbowet, als gebruiker en/of eigenaar verplicht.
Organisatorische maatregelen bij brand zijn alle maatregelen die je kan treffen om te voorkomen dat er brand ontstaat, zich snel uitbreidt en rook zich snel ontwikkelt.
Het doel van een ontruimingsplan is te zorgen dat bij een calamiteit de ontruiming van het gebouw ordelijk en goed georganiseerd verloopt. Een ontruimingsplan moet daarom ook regelmatig worden getest op uitvoerbaarheid, haalbaarheid en doeltreffendheid, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en de kans op slachtoffers zo klein mogelijk is.
Vanuit het bouwbesluit, zijn organisaties die ook een brandmeldinstallatie moeten hebben verplicht om te beschikken over ontruimingsplannen en ontruimingsplattegronden.
Bij een calamiteit in je pand moet er op adequate wijze:
Voor het juist uitvoeren hiervan is het dus belangrijk dat er een goede BHV-organisatie is en getraind personeel.
Hierdoor worden zaken gewaarborgd als:
Door het gebruik van brandveilige materialen tijdens de bouw, voorkomt u dat een brand zich snel uitbreidt en veel giftige rook vrijkomt en verspreid. De inrichting van het pand bepaalt in grote mate de snelheid waarmee een brand zich kan uitbreiden en hoe hoog de temperaturen worden. Brandvertragende vloerbedekking en kantoormeubels helpen een snelle uitbreiding te voorkomen
Moeilijk brandbare en halogeenvrije kabel verminderen de hoeveelheid giftige rook en daarmee het aantal mogelijk slachtoffers.
Uit de risico-inventarisatie zal naar voren komen welke organisatorische maatregelen in jouw geval van toepassing zijn en hoe deze het beste kunnen worden gewaarborgd binnen jouw organisatiet. Betecom kan je hierin adviseren en ondersteunen. Neem contact op voor vrijblijvend advies of naar de mogelijkheden van calamiteitentraining voor je personeel.
De schuimblusser is in staat om zowel vaste stof branden (brandklasse A) als vloeistofbranden (brandklasse B) te blussen. Wij leggen uit waar je op moet letten
Poederblussers zijn geschikt voor het blussen van vele branden. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het kiezen van welke blusser
We kunnen een complete oplossing bieden tegen diefstal, inbraak en vandalisme. Camerabewaking en toegangscontrole kunnen hierbij ingezet worden om de risico’s zo klein mogelijk te maken of zelfs te voorkomen.
Veiligere verbindingen opzetten via het internet met VPN. Hierdoor word zowel inkomend als uitgaand verkeerd beschermd.
Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing