Jaarlijks vinden gemiddeld circa 30 fatale woningbranden plaats in Nederland. Ongeveer een op de zeven fatale woningbranden ontstaat in de keuken. Veel mensen koken nog op gas. Een inductiekookplaat in huis maak koken veel veiliger voor jezelf en je gezin. Ook voor ouderen is koken op inductie veel veiliger. Maar blijf oppassen, want ook bij inductie koken kan de vlam in de pan slaan.
Oorzaken fatale woningbrand
Een fatale woningbrand is een brand waarbij dodelijke slachtoffers als gevolg van brand zijn te betreuren, die heeft plaatsgevonden in een gebouw met een woonfunctie of in een ander ‘woon gerelateerd’ object én die niet door opzet is veroorzaakt. In 2017 zijn 27 fatale woningbranden geteld, met in totaal 28 dodelijke slachtoffers (bron: Uitgave van de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid, maart 2018)
Twee derde van de fatale woningbranden ontstond door menselijk handelen, waarbij onvoorzichtigheid met roken (30%) de meest voorkomende brandoorzaak was. Ongeveer een op de zeven fatale woningbranden ontstond in de keuken.
Inductie koken veiliger
Een inductiekookplaat genereert een magnetisch veld onder de pan. Hierdoor wordt alleen de pan heet. Het gedeelte van de plaat waar de pan staat wordt wel wat warm door de stralingswarmte van de pan, maar blijft relatief koud. De kans op brandwonden of vlamvattende theedoeken of kleding is klein. Wel zo veilig dus.
Vlam in de pan
Ook met inductie koken kan een vlam in de pan ontstaan als de olie in de pan zijn zelfontbrandingstemperatuur bereikt. Toch is de kans op een vlam in de pan kleiner dan bij het koken op gas. Hierbij kan de open vlam makkelijk in de pan slaan door bijvoorbeeld wat vet of olie dat langs de pan druipt. Dit is bij inductie niet mogelijk en de kans op het uitbreken van brand is daarmee ook een stuk kleiner.
Geen kans op een gaslek
Met koken op gas zit een ongeluk in een klein hoekje. Er kan een gaslek ontstaan of erger nog: je vergeet een keer het gas dicht te draaien. Dit kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging of zelfs een gasexplosie. Met een inductieplaat is dit onmogelijk.
Gebrand op veiligheid? Bel Betecom
Veiligheid in huis is belangrijk. Zorg voor kleine blusmiddelen, rookmelders, goede vluchtwegen en brandvertraging. Wil je meer informatie over brandbeveiliging in de woning, bijvoorbeeld door rookmelders aan te sluiten op je bestaande beveiligingsinstallatie? Laat het ons weten. Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossing.
Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing