Inbraak

Houd inbrekers in beeld, maar buren uit beeld bij camerabeveiliging thuis

8/8/2019

Je huis, terrein en spullen beveiligen met camera’s in en om het huis doen we steeds meer. De mogelijkheden zijn legio en je gaat met een gerust hart weg. Maar je kunt niet overal zomaar camera’s ophangen zonder na te denken over de privacy van anderen (AVG). Daarvoor is camerabeveiliging gebonden aan wettelijke regels.

In beeld: eigen terrein en bezittingen

Iedereen mag een camera aan zijn gevel hangen of een deurbel met camera plaatsen om zich te beschermen tegen ongenode gasten, insluipers en inbrekers. Zorg wel dat de camera’s alleen jouw terrein en bezittingen in beeld hebben. Dan is er niets aan de hand.

Privacywet (AVG)

In de praktijk kan het lastig zijn en staat er al snel een stuk stoep, openbare weg of tuin van de buren in beeld van je camera. Dan krijg je te maken met de Privacywet (Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG). Met het opnemen van beelden waarin voorbijgangers, buren en/of hun eigendommen te zien zijn, maak je inbreuk op hun privacy. Volgens de AVG moet je daarom je best doen om die privacy zo min mogelijk te schenden.

Het hoeft niet moeilijk te zijn om je hieraan te houden. Zorg dat de camera’s dusdanig worden gemonteerd, geplaatst en gericht dat het zichtveld buiten je eigen terrein zo veel mogelijk is beperkt. Bij draadloze systemen is dat gemakkelijker dan bij bedraade systemen.

Blijven de openbare weg en/of tuin van de buren toch in beeld, dan kun je de camera dusdanig (laten) instellen, dat de opslag van beelden kort is (bijv. max. 24 uur) of besluiten helemaal geen opnames te maken. Bij een deurbelcamera kijk je dan alleen op afstand in als er gebeld wordt.

Informatieplicht voorbijgangers en bezoekers

Lukt het onvoldoende om voorbijgangers, buren en/of hun eigendommen uit beeld te houden, dan moet je voldoen aan de informatieplicht. Dit doe je bijvoorbeeld door stickers te plakken bij de toegang van je terrein of de deurbel. Hierop informeer je bezoekers over de aanwezigheid van camera’s. De keuze is dan aan hen of ze je terrein wel of niet betreden en mogelijk gefilmd te worden.

Uitzonderingen op de regels worden o.a. toegestaan wanneer aantoonbaar veel wordt ingebroken in je buurt.

Regels camerabeveiliging opgesomd:

  • Richt je camera’s zo min mogelijk op openbareruimtes en tuin van de buren
  • Beperk de bewaartijd van je opnames
  • Informeer voorbijgangers en bezoekers overaanwezigheid van camera’s

Meer informatie privacywetgeving van camera's

Ben je op zoek naar meer informatie over de inzet van camera's op de werkvloer of winkel, check dan deze link. Hier leggen wij meer uit wat daar de do's and don'ts zijn van camerabewaking!

Camerabewaking is maatwerk

Geen huis en situatie is hetzelfde. Gebruik een speciaal samengestelde camera-set voor een goede beveiliging of laat je adviseren door een erkende specialist in camerabewaking zoals Betecom.

Wij adviseren je over hoeveel, welke en waar camera’s het meest effectief kunnen worden ingezet. Of je beter kunt kiezen voor analoog of IP, voor draadloos of bedraad. Al dan niet uitgebreid en gekoppeld met een volledig inbraakalarm- en/of toegangscontrole systeem. Bij de installatie en instellingen van je systeem nemen wij de Privacyregels in acht. Bel of mail ons vandaag nog voor een persoonlijk beveiligingsadvies.

#Betecom #camerabeveiliging #woning #veiligheid #privacy #regels

Gerelateerd nieuws

Geen gerelateerd nieuws.

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.