Brand

Brandveiligheid senioren gaat verder dan het bouwbesluit

22/8/2019

Zelfredzaamheid is afhankelijk van mens, gebouw- en brandfactoren. Veel verantwoordelijkheid leggen we bij de bewoners, de senioren zelf. Als gebouweigenaar kun je veel risico’s verkleinen als je verder kijkt dan het bouwbesluit. Lees wat je als gebouweigenaar moet en kunt doen om seniorencomplexen brandveiliger te maken.

Gebouweigenaren, er is meer dan bouwbesluit

Gebouweigenaren hebben de verantwoordelijk over de bouwkundige en installatietechnische brandveiligheid van een woning/woongebouw. Deze moet minimaal voldoen aan Bouwbesluit 2012 bestaande bouw. In de praktijk wordt het bouwbesluit gezien als juridisch middel en als vrijwaarding van aansprakelijkheid beschouwd.

Voldoen aan het bouwbesluit is pas het begin als het gaat om brandveiligheid, zeker bij seniorencomplexen. Je bent als gebouweigenaar overigens ook verantwoordelijk voor de organisatorische brandpreventie.

Kijk als gebouweigenaar van een seniorencomplex eens wat je meer kunt doe om de brandveiligheid van je bewoners te vergroten. Denk aan: de conditie van de bouwcompartimenten, de aanwezigheid, het beheer en onderhoud van de installatie en ook het organiseren van voorlichting aan de kennissen en familie van de senioren.

Schematische weergave juridische verantwoordelijkheid bij een seniorencomplex (Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, 2015).

Zorgplicht

Met de zorgplicht is de gebouweigenaar ertoe verplicht gevaar voor veiligheid of gezondheid te voorkomen. Wat inhoudt dat de gebouweigenaar van een bouwwerk niet kan vertrouwen op de aan hem verstrekte bouwvergunning als deze leidt tot gevaar voor gezondheid of veiligheid. De zorgplicht biedt de gemeente de mogelijkheid handhavend op te treden. Voldoe je als gebouweigenaar niet aan de zorgplicht, dan is dat strafbaar.

Brandveiligheid senioren: oplossingen

  • Pas rookmelder- gestuurde brandkleppen toe

Om rookverspreiding in de beginfase van een brand te voorkomen, wordt aanbevolen brandkleppen te laten reageren op het geluid van de rookmelder.

  • Gebruik naasten contacten om de kennis van voorlichtingen over te brengen

Senioren zijn minder ontvankelijk voor grote voorlichtingen. Wat beter werkt, is dat (klein)kinderen de senioren vertellen wat hen is geleerd op een voorlichting, dat komt beter over. Maak de voorlichting ook interactief bijvoorbeeld door prijzen aan te bieden in een bingo.

  • Gebruik overzicht geregistreerde voorzieningen

Als gebouweigenaar ben je juridisch aansprakelijk voor de voorzieningen die in het gebouw aanwezig zijn. Daarom is geregistreerd welke voorzieningen in de woning zijn aangebracht door de bewoner. Daar kun je iets mee.

  • Stuur behoud doormeldingen en de waarde daarvan

Investeer in een brandmeldinstallatie of behoud deze. Rust hem uit met een ‘Slimme’ doormelder die doorschakeling naar een PAC of de brandweer realiseert, afhankelijk van de locatie van het woongebouw. Hierdoor verbetert de waarde van de doormeldingen en zijn hulpdiensten nooit ver weg.

  • Stel een praktische materialenlijst op gebaseerd op brandgedrag

Omdat het milieu waarin het materiaal wordt geplaatst en de manier van onderhouden erg bepalend kan zijn voor de brandwerendheid van dat materiaal, wordt aanbevolen naast de theoretische waarde van het materiaal ook een praktische lijst op te zetten.

  • Doe een Veiligheidscheck in het gebouw

Het is voor de gebouweigenaar aan te bevelen jaarlijks of bij mutatie een veiligheidscheck in de woning of (delen van) het gebouw te doen, hierdoor kunnen brandgevaarlijke objecten/materialen worden verwijderd.

(Bron: Joris Sauve, Heijmans, bouwveilig.com

Betecom adviseert

Wil je meer informatie of ondersteuning bij het vergroten van de brandveiligheid in jouw seniorencomplex? Bel of mail ons voor een advies en offerte.

#betecom #seniorencomplex #gebouw #brandbeveiliging #bouwbesluit

Gerelateerd nieuws

Geen gerelateerd nieuws.

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.