Brand

Brandveiligheid met brandwerende bouwkundige maatregelen

28/5/2018

Het is bijna een jaar geleden dat de Grenfell Tower in Londen in lichter laaie ging. De noodzaak van het nemen van bouwkundige brandwerende maatregelen werd pijnlijk duidelijk.

Naast compartimentering spelen ook toegepaste brandbare constructiematerialen een belangrijke rol bij brandveiligheid. In het geval van de Londense flat ging het o.a. om goedkoop isolatiemateriaal.

In Nederland moeten gebouwen en verbouwingen waar een bouwvergunning voor is afgegeven voldoen aan een brandwerendheidseis. Alle soorten constructies moeten aan de eis voldoen, ongeacht het toegepaste constructie of afwerkmateriaal. Brandwerende constructies worden gecontroleerd en berekend aan de hand van de brandwerendheidseis in de Eurocodes. In deze codes worden verschillende constructies genoemd, zoals: brandwerende houtconstructies, betonconstructies en staalconstructies. Elk met een eigen brandgedrag en eisen.

Brandbare materialen

Eén van de oorzaken van de stijgende brandschadelast is het veelvuldig gebruik van brandbare materialen. Brandveiligheid gaat veel verder dan alleen de toegepaste constructiematerialen, maar brandbare materialen zorgen er wel voor dat branden zich sneller kunnen uitbreiden dan gewenst. Dit maakt vluchten moeilijk.

In Nederland zijn de laatste jaren diverse incidenten geweest met brandbaar isolatiemateriaal (bedrijven, ziekenhuis, scholen en huizen) blijkt uit een inventarisatie onder brandverzekeraars (bron Verbond van Verzekeraars).

Passieve brandveiligheid bij nieuwbouw en renovatie

Bij nieuwbouw en renovatie kan een flinke verbeterslag worden gemaakt door passieve brandwerende producen op te nemen in de constructie van een gebouw. Dit beperkt het verspreiden van vlammen, hitte en rook. Ook de doorslag en overslag van brand tussen de verschillende compartimenten vertraagt en de structurele stabiliteit van het gebouw verbetert. De brand blijft hierdoor langer in één compartiment. Dit geeft gebouwgebruikers meer tijd om te vluchten (bron: BouwTotaal).

Extra aandacht geldt voor openingen in constructies t.b.v. kabels en leidingwerk. Tussen manchet en leiding blijft bijvoorbeeld vaak ruimte aanwezig die niet voldoende wordt afgedicht door opschuimend materiaal.

Betecom gebrand op veiligheid

Betecom behoort al sinds 2004 tot een select groepje bedrijven dat Kiwa NCP-erkend branddetectiebedrijf is. Wij adviseren je graag en denken met je mee in het vinden van de juiste bouwkundige brandwerende maatregelen. Desgewenst treden we als deskundige namens jou op tijdens bouw- en renovatietrajecten met betrokken partijen en instanties. Neem contact met ons op voor een persoonlijke kennismaking en advies.

Geïnteresseerd?

Ben je op zoek naar een oplossing in het veiliger maken van je bedrijf of woning? Laat het ons weten dan zoeken we samen de perfecte oplossing

Hartelijk dank. Uw gegevens zijn succesvol verzonden.
Oeps! Daar ging iets mis. Probeer het nogmaals of mail ons via info@betecom.nl
Do you have a question? Contact us now!

Contact Us

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.